جوایز نوبل شیمی

برندگان جایزه نوبل شیمی 2020: توسعه روش ویرایش ژنوم

برندگان جایزه نوبل شیمی 2020: توسعه روش ویرایش ژنوم

برندگان جایزه نوبل شیمی سال 2020 به طور مشترک به “امانوئل شارپنتیر”و “جنیفر ای دودنا” برای توسعه روشی برای ویرایش ژنوم (قیچی ژنتیکی کریسپر/cas9) تعلق گرفت. The Nobel Prize in Chemistry 2020 این دو دانشمند یکی از تیزترین ابزار ژن را به نام قیچی ژنتیکی کشف کرده‌اند. با استفاده از این ابزار محققان می‌توانند DNA حیوانات، گیاهان و میکروارگانیسم‌ها را با دقت بسیار بالایی تغییر دهند. به گزارش گروه علمی جم شیمی، این فناوری تأثیرات انقلابی در علوم زندگی داشته و به درمان‌های جدید سرطان کمک می‌کند و ممکن است رویای درمان بیماری‌های ارثی را به واقعیت تبدیل کند.
محققان باید ژن‌های موجود در سلول‌ها را اصلاح کنند تا از عملکردهای درونی آنها اطلاعات کسب کنند. این کار قبلاً کاری زمانبر، دشوار و گاه غیرممکن بوده است. با استفاده از قیچی ژنتیکی CRISPR / Cas9 ، اکنون می‌توان کد زندگی را در طی چند هفته تغییر داد.
از زمان کشف قیچی ژنتیکی CRISPR/Cas9 توسط این دو دانشمند در سال 2012، محققان توانسته‌اند محصولاتی را تولید کنند که در برابر کپک، آفات و خشکسالی مقاومت می‌کنند.
این قیچی‌های ژنتیکی علوم زندگی را وارد دوره جدیدی کرده و از بسیاری جهات بیشترین سود را برای بشریت دارند.هنگامی که “امانوئل شارپنتیر” و “جنیفر دودنا” برندگان جایزه نوبل شیمی امسال، سیستم ایمنی باکتری “استرپتوکوک”(Streptococcus) را بررسی کردند، یک ابزار مولکولی را کشف کردند که می تواند برای ایجاد برش های دقیق در مواد ژنتیکی مورد استفاده قرار گیرد و بازنویسی کد حیات را به راحتی امکانپذیر می کند.

امانوئل شارپنتیر، “امانوئل شارپنتیر”(Emmanuelle Charpentier) برنده نوبل شیمی 2020 در سال 1968 در فرانسه متولد شده است. وی مدیر واحد علوم عوامل بیماری زا در موسسه “مکس پلانک” در برلین آلمان است.
قیچی های ژنتیکی “کریسپر/Cas9” در شکل طبیعی خود، DNA را از ویروس ها تشخیص می دهند، اما “امانوئل شارپنتیر” و “جنیفر دودنا” ثابت کردند که می توان آنها را کنترل کرد، به طوری که بتوانند هر مولکول DNA را در یک مکان از پیش تعیین شده برش دهند.

جنیفر ای دودنا، “جنیفر ای دودنا”(Jennifer A. Doudna) دیگر برنده نوبل شیمی 2020 نیز در سال 1964 در واشنگتن دی سی آمریکا متولد شده است. وی استاد دانشگاه “کالیفرنیا برکلی”(UCBerkeley) در ایالات متحده و محقق موسسه “HHMINEWS” است.

تاکنون هفت زن برنده جایزه نوبل شیمی شده اند.

4.9/5 - (108 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا