سرد کردن مایعات تا کمتر از دمای انجماد آن ها بدون یخ زدن
محققان مرکز پزشکی عمومی ماساچوست، روش جدیدی برای ضدعفونی کردن مایعات بدون انجماد آن ها را توسعه داده اند. دانشمندان به کمک این روش مایعات در دمای بسیار سرد برای مدت زمان طولانی می توانند بدون کریستالی شدن و یخ زدن نگه داری کنند. برای جلوگیری از انجماد و یخ زدن مایع، دانشمندان بر روی عایق ها تکیه کردند. در ادامه از جم شیمی به شرح کامل این مطلب می پردازیم. محققان از این راهکار جدید برای کاهش دمای انجماد آب و مایعات محلول در آب و سرد کردن آن ها در یک دوره زمانی طولانی استفاده کردند
برای این منظور محققان سطح مایع موردنظر را با استفاده از مایع دیگری مانند روغن های معدنی که با آب مخلوط نمی شود عایق می کنند تا سطح تماس هوا و آب از بین برود. بر اساس تحقیقات قبلی، کریستالی شدن آب به دلیل وجود ناخالصی مانند غبار و باکتری در سطح تماس آب و هوا رخ می دهد و از بین بردن این سطح تماس، ساده ترین راه برای جلوگیری از یخ زدن آب است.
در روش های متداول سرد کردن مایعات تا کمتر از دمای انجماد، از فشار زیاد استفاده می شود که می تواند به نمونه های زیستی آسیب زده و تنها امکان نگهداری مقدار اندکی از مایع سرد شده را برای مدت کوتاه فراهم می کند. در آزمایشات اولیه محققان توانستند نمونه های کوچکی از آب و محلول های آبی را با روغن های هیدروکربنی از جمله روغن معدنی، روغن زیتون و روغن پارافین عایق کردند و توانستند دمای این نمونه ها را تا منفی 13 درجه سانتیگراد کاهش دهند و نمونه ها را بدون یخ زدن به مدت یک هفته در این شرایط نگهداری کنند.
در آزمایش های بعدی با استفاده از روغن هایی با ترکیب پیچیده تر توانستند دمای نمونه ها را تا منفی 20 درجه کاهش داده و آن ها را به مدت 100 روز در این وضعیت نگهداری کنند.
محققان امیدوارند با استفاده از این روش بتوانند سلول های خون را تا 100 روز سالم نگه دارند. با استفاده از روش های نگهداری کنونی، سلول های خون بعد از دو هفته از بین می روند.