دانستنی های شیمی

هیدروفلوئوریک اسید چیست و چه خطراتی دارد؟

هیدروفلوئوریک اسید چیست و چه خطراتی دارد؟

اسید هیدروفلوئوریک Hydrofluoric Acid که نام دیگر آن هیدروژن فلوئورید و اسید فلوریدریک نیز می باشد به اختصار HF بوده و محلول هیدروژن فلوئورید در آب است. هیدروفلوئوریک اسید یک اسید بسیار خورنده است مخصوصا برای اکسیدها و می‌تواند شیشه را در خود حل کند. به همین علت آن را در ظروف پلاستیکی نگاه می‌دارند. در ادامه از جم شیمی به بررسی روش ساخت هیدروفلوئوریک اسید HF و واکنش های شیمیایی مرتبط با آن می پردازیم. هیدروژن فلوئورید Hydrofluoric Acid نیز به شکل بسیار سمی بوده و به سرعت به ریه‌ها و چشم‌ها آسیب می‌زند و محلول آن در آب نیز به شدت سمی و می‌تواند سوختگی عمیق بدون درد را ایجاد کند.

روش های تولید و ساخت هیدروفلوئوریک اسید به شرح زیر می باشد:

  • روش اول: از واکنش شیمیایی بین سولفوریک اسید و کلسیم فلوراید به دست می آید.
  • روش دوم: از انحلال گاز هیدروژن فلورید در آب، به وسیله تقطیر کلسیم فلورید با اسید سولفوریک حاصل می شود.

خطرات کار با اسید HF هیدروفلوئوریک اسید

اسید فلوئوریدریک مصرفی در آزمایشگاه 40-38 درصد و دانسیته آن 1.13 می‌باشد. بدلیل سمی بودن در اثر تنفس، بلعیدن، و تماس با پوست بدن، اثرات نامطلوب شدیدی برجای می‌گذارد. اگر با پوست بدن تماس پیدا کند ممکن است خطرات جدی و زخمهای دردناک ایجادکند. سوختگی با این اسید تا ساعتها پس از تماس با آن آشکار نمی‌شود. این ماده با علامت +T و C مشخص شده است که نشان می‌دهد این ماده بشدت سمی می‌باشد، و روی پوست بدن تاثیر دارد.

توصیه های ایمنی:
ظرف محتوی این ماده را بصورت دربسته‌ و در محلی که هوای آزاد جریان داشته باشد نگاه دارید. در صورت تماس با چشم، کاملا با آب شسته و بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در اثر تغییر ناگهانی، یا احساس هرگونه ‌ناراحتی، فورا به پزشک مراجعه شود. از تماس با بدن، چشم و لباس جلوگیری نموده و بخارات آن تنفس نشود. کارکردن با آن باید زیر هود آزمایشگاه باشد.

حفاظت پوست:
هنگام کارکردن با آن، از دستکش و لباس حفاظتی‌ استفاده شود و از دو دستکش مخصوص به صورت دولایه برای اطمینان بیشتر استفاده شود. از کفش های روبسته با روکش پلاستیکی استفاده شود.

خطرات جدی هیدروفلوئوریک اسید

یون های فلور موجود در (محلول یا بخار اسید HF) به بافت های پوست و به خصوص استخوان حمله کرده و به شدت به آن ها آسیب می رساند. این آسیب تا زمانی که این تمام یون ها مصرف شوند، ادامه خواهد داشت. معمولا سوزش و درد آنی ندارد، در حالی که در زیر بافت های بدن در حال تخریب شدید می باشد، بنابراین در تشخیص آنی آن معمولا سهل انگاری می شود. استنشاق گاز آن می تواند باعث تخریب دائمی شش ها شود.

در صورت تماس با پوست بدن:

لباس ها و قسمت های آلوده را سریعا از پوست جدا کنید تا اسید بیشتری را به قسمت آسیب دیده وارد نکند. باید با آب معمولی بمدت 30 دقیقه پوست آلوده را شستشو داده و سپس ژل Calcium Gluconate 2.‎5% و یا محلول بنزالكونيوم كلرايد  را حداقل به مدت 20 دقیقه برروی محل مالیده تا اثر آن کاهش یابد و سریعا به بیمارستان مراجعه نمایید.

تماس HF با چشم:

  • شتشوی چشم زیر آب روان برای حداقل 30 دقیقه
  • مواظبت از چشم دیگر
  •  مراجعه سریع به پزشک یا بیمارستان تخصصی چشم
  •  هنوز بسیاری ازپزشکان آگاه به میزان خطرناک بودن این اسید نیستند! یک یا دو قطره 0.5% pontocaine hydrochloride در چشم معمولا توصیه می شود.
5/5 - (138 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا