آموزش شیمی 2

تاريخچه جدول تناوبي

تاريخچه جدول تناوبي لاووازيه دانشمند مشهور فرانسوى اولين كسى بود كه به طبقه بندى عناصر پرداخت .

وى عناصر شناخته شده زمان خود را به دو دسته كاى تقسيم كرد  عناصرى را كه در تركيب با اكسيژن   اسيد ها را به وجود مى آورند عناصر غير فلزى و دسته ديگر را كه چنين خاصيتى ندارند فلز نامید .   برزليوس براساس نظريه الكتروشيميايى در سال 1811 عناصر را به دو دسته فلزات و غير فلزات تقسيم كرد .  دو براينر دانشمند آلمانى اولين كسى بود كه تا حدى به ارتباط بين خواص عناصر و جرم اتمى آنها پى برد و عناصر رابه   صورت دسته هاى سه تايى كنار هم قرار داد .    دوشان كورتوآ شيميدان فرانسوى در سال 1862 براى عناصر شناخته شده زمان خود كه تعداد آنها به 61 رسيده بود طبقه  بندى ويژه اى ارائه كرد . او استوانه اى در نظر گرفت و محيط آنرا به 16 قسمت تقسيم كرد و از هر قسمت يك يال عبور داد عناصر به ترتيب جرم اتمى در محل تقاطع يالها قرار داد عناصرى كه بر روى يك يال قرار مى گيرند خواص مشابه اى دارند .

ادلينگ ، شيميدان انگليسى در سال 1865 عناصر شناخته شده زمان خود را در 5 ستون و 15 سطر به ترتيب افزايش جرم اتمى بدنبال هم قرار داد .نيولاندز ، شيميدان انگليسى در يافته بود كه چنانكه عناصر را به ترتيب صعودى جرم اتمى به دنبال يگديگر قرار دهيم پس از هر 7 عنصر خواص به طور تناوبى تكرار

مى شود .

قانون تناوبى   در فاصله سالهاى 1869 تا 1871 لوتارمير شيميدان آلمانى بررسى هاى دقيقى در مورد خواص فيزيكى عناصر   ( مانند حجم اتمى ، جرم اتمى . نقطه ذوب و نقطه جوش )انجام داد و نمودار تغييرات آنها را نسبت به جرم اتمى رسم كرد . و نشان داد كه اين خواص نسبت به جرم اتمى به طور تناوبى تكرار مى شوند . در همين فاصله مندليف بدون اطلاع از كارهاى لوتارمير دريافته بود كه تغييرات خواص فيزيكى و شيميايى عناصر نسبت به جرم اتمى أنها روندى تناوبى دارد به علاوه دريافته بود كه فرمول اكسید عناصر با بالاترين ظرفيت أنها و نسبت به جرم اتمى به صورت تناوبى تكرار  مى شود .

مندليف عناصر را بر اساس تشابه خواص فيزيكى و شیمیایی طبقه بندى كرد  وجاى بعضى ازخانه هاى جدول را خالى گذاشت و حتى بعضى از ويژگيهاى عناصر كشف نشده را پيش گويى كرد .

و در بعضى از موارد نيز افزايش جرم اتمى راناديده گرفت . ولی با كشف پرتوهاى X  مفهوم عدد اتمی توسط موزلی ایرادهای جدول مندلیف برطرف شده و جدول امروزی بر اساس افزایش عدد اتمى  تنظیم شده است .

4.9/5 - (36 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا