آموزش شیمی 2
نکات مهم درس شیمی سال دوم دبیرستان از صفحه ی 1 الی6
نکات مهم درس شیمی سال دوم دبیرستان از صفحه ی 1 الی6
اشکالات نظریه ی اتمی دالتون:
ایراد بند 1 :در بند 1 اشاره شده است که اتم ها غیر قابل تجزیه هستند در حالی که امروز میدانیم اتم ها خود از اجزای ریز تری به نام الکترون، پروتون و نوترون ساخته شده اند.
ایراد بند 2:در بند 2 گفته شده همه ی اتم های یک عنصر مشابه یکدیگرند اما امروزه میدانیم که یک عنصر میتواند ایزوتوپ های مختلفی داشته باشد که جرم آنها با یکدیگر تفاوت دارد.
ایراد بند 3: این بند در مورد واکنش های هسته ای( متلاشی شدن هسته های ناپایدار عناصر پرتوزا) صدق نمیکند.
به طور کلی هر پدیده ای که مربوط به ذره های زیر اتمی( الکترون، پروتون و نوترون) باشد توسط تئوری دالتون قابل توجیه نیست. چون دالتون در نظریه ی اتمی خود درباره ی ماهیت اتم حرفی نزده و تصور او از اتم کره ای تو پر، بی اندازه کوچک و تقسیم ناپذیر بوده است.
آزمایش های تامسون روی لوله پرتو کاتدی و نتایج حاصل از آن:
1تامسون مشاهده کرد که اگر میدان مغناطیسی یا الکتریکی در بیرون از لوله ی پرتو کاتدی برقرار شود، پرتو کاتدی از مسیر اصلی خود منحرف میشود بدین ترتیب نتیجه گرفت که: ((پرتو کاتدی دارای بار الکتریکی است.)) از طرفی پرتو کاتدی به سمت قطب مثبت میدان الکتریکی منحرف میشود از این مشاهده نتیجه گرفت: (( پرتو کاتدی دارای بار منفی است.))
2.تامسون با استفاده از گازهای مختلف درون لوله ی پرتو کاتدی(مانند گاز هیدروژن و هوا و…) مشاهده کرد که اتم های گاز رقیق درون لوله از خود نور گسیل میکنند. بنابراین نتیجه گرفت که: ((پرتوهای کاتدی گاز رقیق درون لوله را ملتهب میکنند.)) یعنی بر اثر اصابت الکترون ها به این اتم ها الکترون های این اتم ها برانگیخته شده و هنگام برگشت به حالت پایه نور گسیل میکنند.( با پدیده ی برانگیختگی الکترون ها در جلسات بعد بیشتر آشنا میشیم.)
3. اگر پرتو کاتدی تحت تاثیر میدان الکتریکی یا مغناطیسی قرار نگیرد، آثار نور سبز رنگ درست در مقابل کاتد روی صفحه ی فلوئورسنت دیده میشود”شکل صفحه ی 4″، از این مشاهده نتیجه گرفت: ((پرتو های کاتدی به خط راست حرکت میکنند.)) همچنین اگر مثل شکل صفحه ی 5 بعد از آند یک ماده ی فلوئورسنت مستطیلی شکل داخل لوله قرار داشته باشد یک خط راست سبز رنگی بر اثر برخورد پرتو کاتدی با ماده ی فلوئورسنت ظاهر میشود که آن هم دلیلی بر این است که پرتوهای کاتدی به خط راست حرکت میکنند.
4.تامسون با تغییر جنس کاتد(مثلا از آهن به مس) و نیز با تغییر گاز رقیق درون لوله ی پرتو کاتدی( مثلا از هوا به هیدروژن) مشاهده کرد که همچنان پرتو های کاتدی به وجود می آیند. پس نتیجه گرفت: (( همه ی مواد دارای الکترون( ذره ی سازنده ی پرتوی کاتدی) هستند.))
چرا هانری بکرل با ظاهر کردن فیلم عکاسی از آنچه دیده بود تعجب کرد؟ از مشاهداتش چه نتیجه گیری کرد؟
اگر آن دو قطعه ی آزمایشی خاصیت فسفر سانس داشتند تنها در صورتی باعث تیره شدن فیلم عکاسی میشدند که قبلا در معرض نور خورشید قرار گرفته باشند،از آنجایی که هانری دو قطعه بلور آزمایشی را در معرض نور خورشید قرار نداده بود، انتظار داشت با ظاهر کردن فیلم عکاسی اثر تیرگی خاصی روی آن مشاهده نکند اما با ظاهر کردن فیلم مشاهده کرد اثر تیرگی ناشی از تابش دو قطعه کاملا در فیلم دیده میشود( شکل صفحه ی 6 کتاب)، هانری با خود فکر کرد این امر میتواند ناشی از پرتوهای جدیدی باشد. البته از آنجایی که نمیتوان از روی یک پدیده ی اتفاقی و در شرایط کنترل نشده نتیجه ی قطعی گرفت پیشنهاد ما به هانری این است که آزمایش را دوباره در شرایط کنترل شده تکرار کرده سپس نتیجه گیری کند. امیدوارم که نکات بالا به شما کمک کرده باشد .مرتب به سایت جم شیمی سربزنید تا جدید ترین مطالب رو دریافت نمایید
لینک کوتاه مطلب
برای کپی کلیک کنید