روش های ساخت نانوساختارها و نانو حفره ها

مواد نانوحفره ای مواد متخلخلي همانند سيليكاژل و كربن فعال داراي تعداد زيادي حفرات نانومقياس بوده و در نتيجه، نسبت سطح به حجم بسيار بالايي دارند. تاكيد ما در اينجا روي مواد نانوحفر هاي واجد اندازه حفرات كاملاً دقيق و تعري فشده مي باشد. چنين ماده اي قابليت هاي بسيار زيادي در زمينه الكترونيك، كاتاليزورها و غيره پيدا مي كند. از جمله اين مواد مي توان به سيليكون نانوحفره اي اشاره كرد.
نانوسیم ها
اصطلاحات نانوسيم ها و نانوالياف گاهي از اوقات به جاي هم به كار میروند. اصطلاح نانوالياف به معناي صحيح الياف نسبتاً كوتاهي است كه مثلاً در امتداد نانول وله هاي كربني در بعضي از روشهاي توليدي به دست مي آيند. به طورخاص مي توان نانوالياف ريسيده پليمري را مثال زد. در مقابل نانوسيم ها معمولاً (و نه هميشه) معدني بوده و در مصارف الكترونيكي و نه ساختماني به كار مي رود.
نقاط كوانتومي
نقاط كوانتومي به نظر غيرعادي میرسند و در واقع به دليل كاركرد آنها كه تابع مكانيك كوانتومي است اينچنين اند. يك نقطه كوانتومي نانوذر هاي نيمه رساناست كه قادر به محدودسازي يك يا چند الكترون در هرسه بعد باشد، به نحوي كه در آن الكترونها موقعيت هاي گسسته اي از انرژي را (درست مثل وضعيت يك اتم) اشغال كنند. به همين علت به آنها لفظ اتم هاي مصنوعي نيز اطلاق مي شود و قابليت كنترل وضعيت انرژي الكترون ها با اعمال ولتاژ، به اين ايده خارق العاده منجر شده است كه بتوان به دلخواه ماده اي را با اصلاح طبيعت شيميايي آن (يعني يك ماده واقعاً قابل برنامه ريزي!) به ماده اي ديگر تبديل كرد؛ مثل تبديل سرب به طلا در يك آن! در واقع اين ايده ها همان قدر كه رؤيايي هستند، ساده و سر راست نيز مي باشند. با اين حال دقت لازم براي ساختن چنين موادي در حدي فراتر از توانمندي ما قراردارد؛ هرچند بسيار نزديك است.
برای دانلود روش های ساخت نانوساختارها و نانو حفره ها در قالب فایل PDF روی لینک های دانلود کلیک کنید
لینک کوتاه مطلب
منبع:ستاد توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری