آموزش شیمی 3

خواص گوليگاتيو

خواص گوليگاتيو

خواص كوليگاتيو محلول‌ها:

خواص كوليگاتيو، خواصي هستند كه به تعداد ذره‌هاي حل شونده‌ي موجود درمحلول ( نه به نوع ذره‌ها) بستگي دارند اين خواص عبارتند از

1 – فشار بخار

2- افزايش نقطه‌ي جوش يك محلول

3- نزول نقطه‌ي انجماد محلول

4 – فشاراسمزي

فشار بخار :

اگر در يك بشر مقداري آب بريزيد آب به تدريج تبخير مي‌شود. فشار ناشي از حضور مولكول‌هاي بخار در بالاي مايع فشار بخار مايع گفته مي‌شود. مايع‌ها درهردمايي تبخير مي‌شوند سرعت تبخير هر مايع به تعداد مولكول‌هاي مايع موجود در سطح بستگي دارد.
وقتي ماده‌اي غير فراري درحلال مايع حل مي‌شود. معمولاً درسطح مايع برخي ذره‌هاي حل شونده جاي ذره‌هاي حلال را مي گيرند . اين كار از تعداد مولكول‌هاي حلال در سطح مي‌كاهد و از اين رو سرعت تبخير سطحي مايع را كاهش مي‌دهد به اين ترتيب فشار بخار حلال نيز كاهش مي‌يابد.

افزايش نقطه‌ي جوش يك محلول:

جوشيدن زماني رخ مي‌دهد كه فشار بخار مايع با فشارهواي روي سطح مايع (فشار محيط) برابر شود. درفشار 1 اتمسفر آب خالص در به جوش مي‌آيد. فشار بخار محلول شكردرآب كم‌ تراز آب خالص است. ازاين رو براي رساندن فشار بخار آن به فشار 1 اتمسفر بايد مولكول‌هاي آب از قسمت‌هاي زير به سطح بيايند و پس از تبخير به مولكول‌هاي روي سطح محلول بپيوندند. چون اين مولكول‌ها انرژي كم تري دارند براي تبخير آن‌ها به انرژي بيش تري نياز است: درنتيجه نقطه‌ي جوش محلول نسبت به حلال افزايش مي‌يابد به طور كلي نقطه‌ي جوش هر محلول داراي ماده‌ي حل شونده‌ي غير فرار از حلال خالص بيشتر است.

نزول نقطه‌ي انجماد محلول :

آب خالص دردماي يخ مي‌زند در حالي كه محلول آب نمك در مقايسه با آب خالص نقطه‌ي انجماد پايين تري دارد. به طور كلي انجماد هر محلول آبي كه داراي ماده‌ي حل شونده‌ي غير فرار است در دمايي پايين تراز رخ مي‌دهد.

نكته: براي بررسي خواص كوليگاتيو از غلظت مولال استفاده مي‌شود كه بيانگر مول ماده‌ي حل شونده در يك كيلوگرم حلال است.

4.9/5 - (208 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا