آموزش شیمی 3

نکات کنکوری خواص کولیگاتیو محلول ها در شیمی

نکات کنکوری خواص کولیگاتیو محلول ها در شیمی

خواص کولیگاتیو چیست: خواصی که به تعداد ذرات حل شونده غیر فرار در محلول بستگی دارد نه به نوع آن. در ادامه از جم شیمی به بررسی نکات مهم و کنکوری خواص کولیگاتیو محلول ها در شیمی ویژه کنکور می پردازیم. خواص کولیگاتیو می توان به نقطه جوش، نقطه انجماد، فشار بخار محلول اشاره کرد. تاثیر حل شدن حل شونده غیر فرار بر روی موارد ذکر شده به صورت زیر می باشد که فشار بخار را کاهش، نقطه جوش را افزایش و نقطه انجماد را کاهش می دهد.

نکات مهم و کنکوری خواص کولیگاتیو محلول ها

  • مایع فرار: مایعی که نقطه جوش آن کمتر از 100 درجه سلسیوس باشد.
  • ماده غیر فرار: ماده ای که نقطه جوش بالاتر از 100 درجه داشته و در دمای اتاق فشار بخار ناچیزی دارد.
  • تبخیرسطحی در هر دمایی رخ می دهد.
  • جوشیدن زمانی رخ می دهد که فشار بخار مایع با فشار روی سطح مایع برابر شود.
  • دمای جوش محلول ها برخلاف حلال خالص ثابت نیست و با گذشت زمان افزایش می یابد.
  • افزایش نقطه جوش محلول نسبت به حلال خالص به ازای هر مول ذره حل شونده غیرفرار برابر 0.5  درجه است.
  • کاهش نقطه انجماد محلول نسبت به حلال خالص به ازای هر مول حل شونده غیرفرار برابر 1.8  درجه است
  • ترکیبات مولکولی بصورت مولکولی حل می شوند و هر مول آن ها فقط یک مول ذره تولید می کند مثل شکر، اتانول…
  • ترکیبات یونی در آب به یون های سازنده تفکیک می شوند و براساس تعداد یون سازنده و استوکیومتری نمک، تعداد ذرات متفاوتی تولید می کنند مثلا یک مول سدیم کلرید، 2 مول ذره و یک مول کلسیم کلرید، 2 مول ذره تولید می کنند.
  •  تاثیر حل شونده های فرار دقیقا برعکس حل شونده های غیرفرار است. یعنی نقطه جوش کاهش، فشار بخار افزایش و نقطه انجماد افزایش می یابد.
4.9/5 - (120 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا