كود كمپوست، کاربردها وروش ساخت
كود كمپوست، کاربردها وروش ساخت كود كمپوست در واقع بازيافت مواد از دست رفته گياهي است. در كشور هلند مردم مجاز نيستند تا مواد زايد سبزيجات و ميوهها را دور بريزند بلكه بايد آن را كمپوست كنند، به همين دليل هلند سرزمين گلها است.
1- در كمپوست مواد به طور متعادل جذب ميشوند.
2- ارزش مواد غذايي بالايي دارند.
3- با حالت اسفنجيشكل خود باعث حفظ و تعادل و كنترل رطوبت ميشود.
4-كودهايي مخلوط و كامل هستند و همين طوركه از اسم آن كه از واژهِ لاتين به معناي آميخته است ميتوان فهميد ؛در واقع يك يا دو منظوره نيستند بلكه همه نيازهاي گياه حتي با همراهكردن بعضي مواد شيميايي باريشه ،نياز به ماده شيميايي را تأمين ميكند. 5
– قابل دسترس همه است.
6- آلودگي ندارد زيرا همه انگلها و ميكروبهاي بيماريزا توسط آنتيبيوتيكهاي ترشحشده از بين ميروند و كود پاستوريزه و داراي خاصيت آنتيبيوتيكي ميشود و در آخر ميكروبهاي معمول در خاك در آن باقي ميماند.
7- كمپوست مثل كود شيميايي مقاومت ندارد بلكه توسط اسيد فرميك ترشحشده از ريشه حل ميشود.
8- جلوگيري از فرسايش خاك ميكند، با نگهداشتن آب در خود از شستهشدن خاك جلوگيري ميكند و يا در مقابل باد از خاك محافظت ميكند. 9- باعث تعادل دماي خاك ميشود. 10- مانند يك كمپلكس يا كلات يا شلات عمل ميكند يعني عناصر اضافي را در خود نگه ميدارد و با همراه كردن آنها با ريشه تا عمق هم گياه را تامين ميكند. 11-باعث متخلخل شدن خاك و تهويه مناسب آن توسط شكل اسفنجياش ميشود. 12- خاك سخت و كلوخه را با نحوه چيدن ساختمان خاك نرم ميكند. 13- گياه را در مقابل دگرگونيهاي جوي، بويژه خشكي، بوسيله گرمتر نگهداشتن خاك در زمستان و خنك نگهداشتن آن در تابستان محافظت ميكند. جالب است بدانيد بعضي از گياهان خودكمپوست هستند و در آب و بدون خاك زندگي ميكنند، مواد غذايي را از مقداري خزه يا لجن، توسط كمپوستسازي تهيه ميكنند كه به اين عمل هيدروپونيك ميگويند. 14- كمپوست باعث تجزيه سموم خاك ميشود و اين كار را با تغيير فرمولاسيون، شكل يا اندازه مواد انجام ميدهد.
موارد ديگر استفاده از كمپوست
استفاده در تراشههاي ساختماني، به جاي مواد جانبي در كارخانههاي آجرسازي و بلوكهاي توخالي و متخلخل، عايق صدا (اكوستيك) در ساختمانها، و ماده بوگير (بيوفيلتر) در كارخانههاي كمپوست و بسترحيوانات در دامداريها به كار ميرود.
كود كمپوست، کاربردها وروش ساخت
كودشيميايي:
در مقايسه كمپوست (كود آلي) با كودهاي ديگر از جمله كود شيميايي و حيواني به برتريهاي آن پي برديم. در كود شيميايي 1- مواد خيلي سريع جذب ميشوند. 2- جاذب الرطوبه هستند، يعني براي حل شدن، آب از ريشه گياه ميگيرند. 3- كارخانجات بايد مواد شيميايي را طبق فرمولها و استانداردهاي صنعتي توليد كنند كه به اقتصاد، محيط زيست و طبيعت و جان انسانها لطمه ميزنند. 4- هرگز به چرخه طبيعت و محيط زيست باز نميگردند. 5- باعث آلودگي آبهاي زيرزميني ميشوند. يه عنوان مثال در نقاطي مثل خوزستان كه آبهاي زيرزميني در 1 الي 2 متري زمين هستند باعث مسموميت آبها ميشوند. 6- قابل دسترس همه خانهها نيست. 7- ميدان انتخاب وسيع دارد. يعني براساس يك نوع عنصر و يك يا دو منظوره بودن مصرف ميشوند. به عنوان مثال نيتراته ساخته ميشوند ولي كمبود عنصر آهن يا روي را از بين نميبرند. 8- درختان و گياهان قابليت سازگاري با اين نوع كودها را ندارند يعني بعضي از اين نوع كودها در مقابل اسيد فرميك HCOOH (جوهر مورچه) كه ريشه ترشح ميكند مقاومت كرده و باعث ايجاد سميت يا بالا رفتن غلظت يك نوع ماده در خاك (فيتوتوكسيسيتي (Phytotoxicity و سرانجام سبب آلودگي ميشود كه باعث عدم جذب مواد و عناصر ديگر يا بطور برعكس سبب جذب مواد ديگر به طور بيش از حد ميشود.
كود حيواني:
در كود حيواني نيز مشكلاتي وجود دارد كه در كمپوست نيست.
در كود حيواني:
1- مواد غذايي خيلي دير توسط گياه جذب ميشوند و مواد معدني آن بستگي به خوراك و تغذيه دام دارد كه البته امروزه كود حيواني از پرندگان يا چارپايان بدست ميآيد و اكثراً غذاي آن مواد غذايي مثل نان كپك زده و غذاهايي فاسد است كه داراي قارچ و باكتريهاي بيماريزا هستند و باعث ايجاد مسموميت و بيماري در دام و آلودگي و خطر براي انسانها ميشود زيرا ما هم از گوشت و هم از كود آنها به عنوان غذاي گياهان استفاده ميكنيم. 2- رطوبت را مثل كمپوست در خود نگه نميدارد. 3- بوي تخميري دارند. 4- داراي سولفات بسيار بالايي هستند و خاك را اسيدي ميكنند كه موجودات خاكزي و ذره بيني را از جمله كرم خاكي از بين ميبرد. 5- ارزش غذايي پاييني دارند. 6- بيماريزا و داراي آلودگيهاي ميكروبي و قارچي هستند.
كمپوست به دو دسته كمپوست هوازي و تخميري تقسيم ميشود. در فعاليت ما كمپوست هوازي خانگيتر است زيرا در حالت تخميري هنگامي كه ظرف كمپوست توليد كرد در اثر فشار متان منفجر ميشود كه اين امر براي استفاده در خانه مطلوب نميباشد. در كمپوست يكسري عوامل و نكات، اصلي و قابل توجه است :
1- دانهبندي يا خردكردن مواد
2- اندازه و مقدار مواد
3- مقدار رطوبت
4- عدد گرما يا گرمازايي زباله
5- نسبت كربن به نيتروژن C/N مواد
عامل زمان:
زمان توليد كمپوست از 2 هفته الي 6 ماه كه بستگي به عوامل زير دارد:
1- PH مواد اوليه: هر چه اسيديتر باشد سريعتر تشكيل ميشود. زيرا ميكروبهاي اسيدي در محيط اسيدي سريعتر تقسيم ميشوند.
2- يكنواختي مواد دفعي: مواد هر چه يكنواختتر باشند كمپوست سريعتر است. منظور از يكنواختي يكسان بودن مدت زمان تجزيه مواد كه بستگي به جنس و مواد سازنده آن دارد. به عنوان مثال مواد زايد هويج خيلي سريع تجزيه ميشوند برگ كندتر از هويج ولي پوست بادمجان به دليل داشتن يك لايه چرمي ديرتر و گياهان غدهاي ديرتر از آن و سرانجام پوست هندوانه سختترين ماده گياهي كه ميكروارگانيزها ميتوانند در آن نفوذ كنند. مشكل واكنش كند هندوانه را ميتوان با قراردادن در گودال Holeدر باغچه، آن را خشك وآماده تجزيه سريعتر كرد.
3- نوع زبالهها: استفاده از يكسري مواد باعث به تعويق انداختن مدت زمان كمپوست ميشود به عنوان مثال استفاده از مواد سلولزي مانند كاغذ، مقوا،پارچه، نخ با نايلون مدت زمان را 4 الي 6 ماه به تعويق مياندازد.نيز بعضي زبالهها را با قراردادن در نايلون درون سطل ميگذارند كه باعث توقف كمپوست ميشود براي اينكار بهتر است زبالهها را مستقيماً بريزيد و داخل چيزي نگذاريد.
4- وجود كاتاليزورهاي طبيعي مثل ميكروارگانيسمهاي خاص يا كرم خاكي
Wormy compost
5- نسبت كربن به نيتروژن C/N كه در سرعت تشكيل رابطه مستقيم دارد.
6- مخلوط شدن مواد در هنگام آغاز كار و در طول كمپوست
7- ريز و خردشدن آنها
8- رطوبت مناسب
9- گرماي ماده
البته چون مواد را به مرور اضافه ميكنند، زمان تعريف نميشود ولي در يك مدل از كمپوست به نام سيلينگ خانواده يك سطل از آغاز بهار تهيه كرده و يك سطل از آغاز تابستان، توليد ميكنند كه در پاييز سطل تابستانه را با بهاره مخلوط و پس از چند روز به عنوان كود استفاده ميكنند. براي تسريع عمل كمپوست ميتوان از تجزيه كنندهها مثل اسيدهاي آلي يا معدني استفاده كرد. عدم استفاده از موادي كه جاذب الرطوبه نباشند مثل نيترات پتاسيم در تسريع عمل كمپوست كمك ميكنند.
بهترين زمان استفاده از كمپوست به عنوان كود:
با توجه به شرايط گياهان و اينكه داراي دو مرحله فعاليت و خواب در زندگي هستند اگر كمپوست را در فصل تابستان و هنگام فعاليت استفاده كنيم، از آن فقط به عنوان محافظ استفاده كردهايم. بلكه در هنگام خواب است كه گياهان مواد مغذي را از زمين جذب ميكند. بنابراين بهترين موقع استفاده در فصل پاييز و زمستان است البته بستگي به نوع گياه دارد. اشاره به اين نكته هم جالب است كه كمپوست توليد شده در مناطق سرد يا در فصل زمستان براي استفاده در فصل تابستان يا مناطق گرم سودمند نيست زيرا كمپوست توسط ميكروارگانيسمها با توجه به دما و محيط تنظيم شده و همچنين بردباري گياه در فصل تابستان متفاوت با بردباري گياه در فصل زمستان است.
آبدهي و رطوبت كود كمپوست:
سيستم آبدهي به تركيب مواد ودما بستگي دارد به عنوان مثال اگر مواد، گياهان جنگلي باشند به آب بسيار زيادي براي تجزيه نياز دارند. آب كمتر از حد تعادل باعث كاهش روند فعاليت ميكروارگانيسمها ميشود و آب زياد سبب جلوگيري از حل شدن مواد توسط گياه كه به اصطلاح خفهشدن ميگويند و تجزيه بيهوازي و فساد ميشود. همچنين آب زياد باعث ميشود تا نسبت C/N كم شود و سرعت كمپوست پايين آيد زيرا نيتروژن آلي توسط آب زياد شسته ميشود و نيتروژن معدني كه غيرقابل مصرف براي گياه است باقي ميماند.
باتوجه به شرايط جوي استان قم، در تابستان به ازاي يك كيلوگرم ماده 300cc در طول 15 روز لازم است و در زمستان 150cc در طول 20 روز بايد استفاده شود.
ايمني كمپوست:
ايمني بهداشتي كمپوست خود توسط ميكروارگانيسمها كنترل ميشود. اما در مورد مواد ريخته شده بايد دقت كافي را داشت كه با توجه به اين امر كه در كمپوست دما تا 70 درجه بالا ميرود مواد محترقه را نبايد در كمپوستر قرار داد به عنوان مثال يك پنبه آغشته به الكل موجود در كمپوستر باعث خودسوزي كمپوستر ميشود. پس بايد در انتخابكردن مواد قابل كمپوست محتاط بود. بهتر آناست فقط از زبالههاي خرد شده حياط و علفهاي هرز، برگهاي خشك، مواد زايد و اضافي ميوهها و سبزيجات، تفالههاي چاي و غلات استفاده شود.
محيط قابل استفاده براي كمپوست:
محيطي كه كمپوستر بايد در آن باشد
1- مسقف نباشد. علت اين است كه با توجه به اينكه يكي از راههاي تامين نيتروژن صاعقه يا آذرخش ميباشد فضاي كمپوست بايد روباز باشد.
2- در بلندترين قسمت ساختمان يا نزديك به آن نباشد.
3- بهترين حالت زماني است كه كمپوستر در آفتاب صبحگاهي باشد و در هنگام عصر در سايه باشد تا تعادل دمايي توسط ميكروارگانيسمها برقرار شود.
شاخص هاي شناخت كود كمپوست آماده برداشت:
همان اندازه كه كمپوست كامل و آماده، براي خاك مفيد و سودمند ميباشد كمپوست ناقص مضر است. كمپوست ناقص با مسموميت گياهي باعث سوختگي گياهان ميشود وميتواند بوسيله پرورشدادن انواع قارچهاي بيماريزا كه عامل بيماريهاي « بوته ميري» برگها، جوانهها و بويژه سبب آسيب ديدگي جوانههاي نوپا گردد و هكچنين عليرغم رسيدن و به عمل آمدن، ميتواند خاك نيتروژن دار را بطور موقت از بين ببرد.
چند شاخص برداشت وجود دارد، شاخصهاي (رنگ، بو، دما، شكل و PH)
1- شاخص رنگ
زماني كمپوست آماده است كه داراي رنگ قهوهاي تيره باشد و شكل آن اسفنجي باشد در اين حالت مواد آميخته شدهاند. زماني كه كمپوست ما رنگ خاكستري به خود گرفت، كمپوست از بين رفته و مسموم است و براي گياه و انسان و حاصل گياهان ضرر اساسي دارد.علت اينست كه كمپوست بيهوازي شده و شرايط تهويه به هر دليلي از بين رفته و يا كوبيدگي صورت گرفته كه باعث بيهوازي شدن كمپوست ميشود.
2- شاخص بو
بوي كمپوست آماده 3 نوع است:
I. بوي اتيلن يا موز: در شرايطي كه ماده دفعي، ميوهها و يا مواد داراي پتاسيم زياد مثل عدس باشند كه اين بو در ايران به علت گرماي زياد ايجاد نميشود .
II. بوي تخممرغ فاسد شده :اين كود غيرقابل استفاده است و بايد يا آّب شسته شود و با آهك و مواد گچي مخلوط شود . علت اين امر وجود مواد گوناگون و بالا رفتن سرعت تخمير و بيهوازيشدن است و بايد خاصيت بازي بگيرد.
III. بوي سير : در اين حالت كمپوست آماده استفاده است.
3- شاخص دما
دماي كمپوست از آغاز از دماي همسان با محيط به بالا صعود ميكند و سرانجام در هنگام برداشت در دماي (55درجه سانتيگراد) در سايه است .(اختلاف دماي سايه با آفتاب 10 درجه سانتيگراد است.) و در اين دماست كه بذر علفهاي هرز از بين ميرود و سوختگي گياهان درمان ميشود.
4- شاخص شكل
شكل انتهايي كمپوست، شكل يك اسفنج است و داراي خلل و فرج وحالتي نرم و چسبيده است . اين حالت:
a. در حفظ رطوبت و دما بسيار قوي عمل ميكند.
b. سبب ايجاد شرايط تهويه مناسب براي گياه ميشود.
c. ساختمان خاك را حفظ ميكتد.اين كار با نحوه قرار گرفتن سه ذره خاك در كنار هم صورت ميگيرد . سه ذره لاي، شن و ماسه در كمپوست درست چيده ميشوند ولي در كود شيميايي، با جمع شدن و چسبيدن ذرهها با هم، تهويه صورت نميگيرد.
5- شاخص PH
PHدر ابتداي كمپوست 8 يا تقريبا 9 است و كمكم خنثي و سپس اسيدي ميشود و محدودهPH براي اغلب كمپوست هاي رسيده بين 6 تا 8 است . PH نهايي كمپوست به نوع مواد مورد استفاده ، فرآيندهاي كمپوست و افزودن هر ماده اصلاح كننده بستگي دارد . اسيديته يا قليائيت بالا ميتواند به ريشههاي گياه آسيب برساند و مانع رشد گردد . موادي مثل چوب كه در تهيه كمپوست به كار مي رود آن را اسيدي مي كند . با توجه به اينكه بخش قابل توجهي از كمپوست به عنوان مخلوط نمونههاي گلداني مورد استفاده قرار ميگيرد ، براي برطرف كردن نياز گياه بايد به PH نهايي دقت لازم به عمل آورد .
در نمونه هاي گلداني PH كمپوست توسط افزودنيهاي آهكي افزايش مييابد و توسط افزودنيهاي گوگردي كاهش پيدا ميكند .اغلب كمپوستها با PH بالا براي كمپوستهاي اسيد دوست نامناسبند ، زيرا پايين آوردن PH كمپوست با مواد گوگردي مشكل است . براي تاثير سريع در كاهش PH مي بايست اندازه ذرات مواد گوگردي مناسب باشد . با افزايش CEC كمپوست ، ميزان آهك يا مواد گوگردي مورد نياز براي تغيير PH نيز افزايش مي يابد . PH كمپوست توسط دو روش آزمايشگاهي گل اشباع و افزايش حجم بدست مي آيد .
براي روش گل اشباع ، آب به نمونه اضافه ميشود تا اينكه رطوبت حجمي اندكي از ظرفيت نگهداري آب تجاوز كند . سپس براي اندازه گيري PH ، الكترود دستگاه را در وسط گل قرار داده و عدد مورد نظر قرائت مي شود . در روش حجمي مقدار معيني حجم از كمپوست با مقدار معيني حجم از آب (1/1 يا 2/1 كمپوست به آب ) مخلوط ميشود . سپس با استفاده از الكترود PH سنج PHتركيب آبدار اندازه گرفته ميشود . مقدار PH اندازه گيريشده با اين روش بيشتر از مقدار اندازه گيريشده در روش گل اشباع است .