تازه های شیمی
سال2011سال جهانی شیمی

در شصت و سومین مجمع عمومی ملل متحد قطعنامهای مبنی بر که طبق آن «سال ۲۰۱۱ با عنوان سال جهانی علم شیمی» تصویب شد. «یونسکو» و «اتحادیه بینالمللی شیمی محض و کاربردی» در رأس امور و برنامههای این سال قرار گرفته است.اتیوپی، کشور ارائهدهنده پیشنویس قطعنامه فوق بوده و در آن درخواست کرده است در سال جهانی شیمی، از دستاوردهای شیمی و نقش مهم آن در بهبود وضع بشر تجلیل شود. این نامگذاری، توجه بیشتری را به دهة سازمان ملل با عنوان «دهة آموزش توسعة پایدار» (۲۰۱۴-۲۰۰۵) معطوف میکند. فعالیتهای ملی و بینالمللی که طی سال ۲۰۱۱ انجام میشود بر اهمیت شیمی در حفظ و پایداری منابع طبیعی تأکید میکند. علم شیمی برای درک صحیح کیهان اساسی است. افزون بر آن، نقل و انتقالات و تغییرات مولکولی عامل اصلی تولید مواد غذایی، دارو، سوخت و فهرست بیشماری از تولیدات و تولید ثانوی میباشد. طی سال۲۰۱۱، جهان هنر و دانش شیمی و مساعدت بنیادین آن به دانش بشری، به حفظ محیط زیست و به توسعه اقتصادی را گرامی میدارد.
پروفسور جونگ– لی جین، استاد و مدیر «اتحادیه بینالمللی شیمی محض و کاربردی» (IUPAC) اعلام کرده است: «سال جهانی شیمی شکوفایی بیشتر علم شیمی را در سطح جهانی در پی دارد. علمی که زندگی و آیندة ما بر آن استوارست. ما امیدواریم قدردانی و درک عمومی از شیمی گسترش یابد، علاقة عمومی به علوم بالاتر برود و شفقت نسبت به آیندة خلاق شیمی فراگیر شود.»
مدیرکل (سابق) یونسکو، کوئیچیرو ماتسورا اعلام کرده است:«من از این فرصت بزرگداشت شیمی که یکی از دانشهای پایهای و اساسی است استقبال میکنم» وی اضافه نمود: «ارتقای آگاهی عمومی دربارة شیمی بیش از پیش از نظر چالشهای توسعة پایدار اهمیت یافته است» قطعاً شیمی در بسط منابع انرژی جایگزین و در تغذیة جمعیت رو به رشد جهان نقش اساسی دارد».
سال ۲۰۱۱ که مصادف با صدمین سال دریافت جایزة نوبل در شیمی توسط ماری اسکلودوسکا کوری است، فرصتی فراهم خواهد آورد تا از مساعدت زنان به علم شیمی قدردانی شود. این سال همچنین صدمین سالگرد تأسیس انجمن بینالمللی محافل مربوط به شیمی (IACS) است که چند سال بعد به اتحادیه بینالمللی شیمی محض و کاربردی (IUPAC) تغییر ماهیت یافت. دو نهاد مذکور با هدف پاسخگویی به نیازهای موجود مبتنی بر روابط و همکاریهای بین شیمیدانها تأسیس شد و از طریق بکاربردن ادبیات غیرمولکولی ادامه مسیر داد.
شورای اتحادیه بینالمللی شیمی محض و کاربردی طرحی را در سال ۲۰۰۷ برای نامگذاری سال ۲۰۱۱ به عنوان سال جهانی شیمی تصویب کرد. کمتر از یکسال بعد، شورای اجرایی یونسکو در یک اقدام توصیهای فراگیر، تصویب پیشنویس قطعنامة پیشنهادی اتیوپی را مطرح و موافقت خود را برای حمایت از تلاشهایی که منجر به اعلام رسمی مجمع عمومی سازمان ملل در این باره شد ابراز نمود و پس از آن سال ۲۰۱۱ به عنوان سال جهانی شیمی نامگذاری شد.
اتحادیة بینالمللی شیمی محض و کاربردی در سال ۱۹۱۹ توسط شیمیدانان در بخشهای دانشگاهی و در صنعت تأسیس گردید. اتحادیة فوق بیش از نود سال در امر گسترش ارتباطات بینالمللی برای علوم شیمی و یکپارچهساختن شیمی در بخشهای دانشگاهی، صنعتی و عمومی و با هدف «شیمی به زبان یکسان»، عملکردی موفقیتآمیز داشته است. IUPAC به عنوان جایگاه تبیین فهرست واژگان علم شیمی و اصطلاحات خاص شیمی، شیوههای استاندارد اندازهگیری، اوزان اتمی و غیره در جهان شناخته شده است. اتحادیه مذکور در سالهای اخیر، در برگزاری طیف وسیعی از کنفرانسها و طرحهای تدوین شده در جهت ارتقا و جهتدهی پیشرفتهای نوین شیمی و در مساعدت به زمینههای آموزش و درک عمومی از این علم پیشقدم بوده است.
منبع: وب سایت کمیسیون ملی یونسکو – ایران
لینک کوتاه مطلب
برای کپی کلیک کنید