آموزش شیمی 2

ساختار اتم

ساختار اتم يکي از قديمي ترين مفاهيم در مورد ماده اين است که تمام مواد موجود در طبيعت از ذرات ريز و غير قابل رويتي تشکيل شده اند که ظاهراً قابل تجزيه به اجزاي ريزتر نيستند

بر اساس نظريات يونانيان باستان (دموکريت که در بين سالهاي  460 تا 370 قبل از ميلاد مي زيسته است ) اين ذرات مي توانند مجموعه هاي پايداري را به وجود آورند و خواص ماده به نحوه ي تجمع ، اندازه و شکل اين ذرات وابسته است . امروزه ما اين ذرات را اتم مي ناميم.

سير پيشرفت مفهوم اتم از زمان يونانيان باستان تا کنون بسيار طولاني بوده است. نظريه ي اتمي را بسياري از دانشمندان قبول داشته اند ؛ ولي آن نظريه اي که تحول عظيمي در علم شيمي به پا کرد ، توسط جان دالتون در سالهاي 1807-1803پيشنهاد شد . نظريه ي اتمي دالتون را مي توان به صورت زير بسيان کرد :
1-    عناصر از اجزاي بسيار ريز و کوچکي به نام اتم که غير قابل تجزيه هستند ، تشکيل مي شود.
2-    به هر عنصر اتمي مخصوص باجرم و خواص مشخص نسبت داده مي شود و کليه ي اتمهاي يک عنصر يکسان هستند.
3-    هر ترکيب از تجمع اتمها حاصل مي شود و نسبت تجمع ، نسبتي ساده و ثابت است . به اين معني که در هر ترکيب ، عناصر به نسبت مشخصي حضوردارند.

ذرات ريزتر از اتم :
اگر چه دالتون مانند يونانيان باستان اتم را ذره اي تجزيه ناپذير تصور مي نمود ، اما امروزه معلوم شده است که اتم ، خود از ذرات ريزتر تشکيل شده است که داراي بار الکتريکي بوده و يا فاقد بارالکتريکي مي باشند. در حال حاضر بيش از 30 ذره ي ريزتر از اتم شناخته و کشف شده اند که بسياري از آنها ناپايدار بوده و داراي نيمه عمر کوتاهي مي باشند. سه ذره ي اصلي تشکيل دهنده ي اتم عبارتند از پروتون ،‌الکترون و نوترون . پروتون و نوترون در هسته ي اتم قرار مي گيرند و الکترون در اطراف هسته جاي دارد . البته بايستي به اين نکته نيز اشاره داشته باشيم که به جز اتم هيدروژن معمولي که فاقد نوترون مي باشد ، نوترون در ساير اتمها وجود دارد . الکترون از نظر بار الکتريکي داراي بار منفي است و جرم آن در مقايسه با جرم نوترون و پروتون بسيار ناچيز است. بنا بر آزمايشهاي دقيقي که در آزمايشگاههاي بسيار مجهز و پيشرفته ي دنيا به انجام رسيده است ، جرم الکترون برابر با  کيلوگرم گزارش شده است . پروتون نيز داراي بار مثبت بوده و جرم آن برابر با  کيلوگرم مي باشد . نوترون نيز فاقد بار الکتريکي بوده و   کيلوگرم مي باشد. همانگونه که ديده مي شود ، نوترون نسبت به الکترون و پروتون سنگين تر است .

 

دستگاه اشعه کاتدي براي توليد الکترون

منبع:پايا

5/5 - (295 امتیاز)
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا