علت استفاده از رودیوم برای آبکاری طلا و جواهرات
علت استفاده از رودیوم در انواع آبکاری طلا و جواهرات از دیدگاه شیمی بررسی می کنیم. در ابتدا به تعریف آبکاری در شیمی چیست می پردازیم. تعریف و کاربرد آبکاری در شیمی دوازدهم و یازدهم هم مطرح شده است که از کاربردهای سلول های الکترولیتی است. در این عمل، به کمک یک سلول الکترولیتی لایه نازکی از یک فلز بر روی یک جسم پوشانده می شود. فلز پوشاننده در قطب مثبت (آند) و جسمی که باید روکش روی آن ایجاد شود در قطب منفی(کاتد) قرار می گیرد. در این فرایند، الکترولیت مورد استفاده، باید دارای یون های فلزی باشد که قرار است لایه نازکی از آن روی جسم دیگر ایجاد شود.
آبکاری رودیوم که به آن Dip Rhodium یا Rhodium flashing نیز گفته میشود، برای افزایش دوام، درخشندگی و افزایش جذابیت یک جواهر استفاده میشود. یک جواهر با روکشی از رودیم در مقابل خراش بسیار مقاوم است. آبکاری رودیم عمدتا در فلزات ارزشمندی چون طلای سفید، پالادیوم و نقره استفاده میشود. صخامت اکثر آبکاری های رودیم 0.75 تا 0.1 میکرون است.
با استفاده از روکش رودیم میتوانید طلای زرد خود را به رنگ سفید تغییر دهید. با این حال به یاد داشته باشید با ازبین رفتن آبکاری طلای زرد شروع به تغییر رنگ از سفید به زرد میکند. برای جلوگیری از این اتفاق شما به تعداد دفعات بالا نیاز به آبکاری مجدد طلای زرد دارید.
البته اگر آبکاری رودیوم خیلی ضخیم باشد، به دلیل شکنندگی رودیم میتواند ترک بخورد، و اگر خیلی نازک باشد، میتواند باعث تغییر رنگ جواهر شود.
شستن مداوم دست ها می تواند ماندگاری آبکاری رودیوم را ازبین ببرد. هنگام کار با مواد شیمیایی حتما انگشتر خود را از دست بیرون بیاورید یا از دستکش استفاده نمایید. کلر موجود در آب استخر سبب میشود تا به ابکاری انجام شده روی جواهرات آسیب برساند. همچنین از تماس انگشتر با عطر، ادکلن و مواد آرایشی خودداری کنید.