شیمی تجزیه

نمودار جابلونسکی چیست؟ چه کاربردی در طیف سنجی دارد؟

نمودار جابلونسکی چیست؟ چه کاربردی در طیف سنجی دارد؟

نمودار جابلونسکی (نمودار پرین- جابلونسکی) چیست؟ نمودار جابلونسکی به طور گسترده در طیف سنجی مولکولی فلورسانس برای نشان دادن حالت های برانگیخته یک مولکول و انتقال تابشی و غیر تشعشعی که می تواند بین آنها رخ دهد استفاده می شود. در ادامه به تاریخچه و کاربردهای نمودار جابلونسکی Jablonski Diagram (Perrin-Jablonski Diagram) در شیمی می پردازیم.

تاریخچه نمودار جابلونسکی

دیاگرام جابلونسکی به افتخار فیزیکدان لهستانی الکساندر جابلونسکی نامگذاری شده است که به دلیل مشارکت های پیشگامانه خود، به عنوان پدر طیف سنجی فلورسانس در نظر گرفته می شود. او دکترای خود را برای کار “در مورد تأثیر تغییر طول موج نور تحریک بر روی نور” دریافت کرد. طیف فلورسانس» جایی که او اثبات تجربی مبنی بر مستقل بودن طیف فلورسانس به طول موج نور تحریک را ارائه کرد. برخی از برجسته‌ترین مشارکت‌های او در طیف‌سنجی فلورسانس، درک بیشتر نظریه پلاریزاسیون فلورسانس در محلول‌ها بود. مفهوم رفع تمرکز؛ و توسعه نمودار معروفی که اکنون نام او را برای توضیح طیف و سینتیک فلورسانس، فلورسانس تاخیری و فسفرسانس دارد.

انتقال تابشی و غیر تشعشعی

فلش‌های رنگی انتقال‌های مختلفی را نشان می‌دهند که می‌توانند انرژی را بین حالت‌های مولکولی منتقل کنند و به انتقال‌های تابشی و غیر تابشی تقسیم می‌شوند. انتقال تابشی، انتقال بین دو حالت مولکولی است که در آن اختلاف انرژی توسط فوتون‌ها ساطع یا جذب می‌شود و در نمودار جابلونسکی با فلش‌های مستقیم نشان داده می‌شود. انتقال های غیر تابشی، انتقال بین دو حالت مولکولی بدون جذب یا گسیل فوتون هستند و در نمودار جابلونسکی با فلش های موج دار نشان داده می شوند.

جذب

انتقال تشعشعی از حالت الکترونیکی پایین تر به حالت الکترونیکی بالاتر یک مولکول. انرژی فوتون به انرژی درونی مولکول تبدیل می شود.

کاربردهای نمودار نمودار جابلونسکی

نمودارهای جابلونسکی ابزار ارزشمندی برای تجسم سریع مسیرهای اتلاف انرژی مولکول های برانگیخته با نور و کمک به تفسیر طیف های فلورسانس آنها است. امیدواریم این مقاله دانش مورد نیاز برای تفسیر نمودارهای Jablonski و شروع ایجاد نمودارهای خود را به شما داده باشد.

5/5 - (45 امتیاز)
منبع
https://www.edinst.com/blog/jablonski-diagram-2/
به کانال بزرگ تلگرام جم شیمی بپیوندید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا