خواص شیمیایی آب معدنی و افزودنی ها
شیمی آب معدنی و خواص شیمیایی انواع آب معدنی همراه با مواد نگهدارنده و افزودنی های بطری های آب معدنی و انواع نمک های فلوراید در آب معدنی وجود دارد. معمولا سدیم فلورید، به عنوان نگهدارنده به آب معدنی اضافه نمی کنند بلکه بیشتر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان (anticaries) اضافه می کنند. در ادامه از جم شیمی به بررسی شیمی آب معدنی می پردازیم.
نکات مهم در مورد شیمی و خواص شیمیایی آب معدنی
1- یون فلورید می تواند جای گروه –OH منفی هیدروکسی آپاتیت مینای دندان را بگیرد و فلوروآپاتیت تشکیل دهد که مقاومت بیشتری در مقابل اسیدها و پوسیدگی دارد.
2- افزایش مقدار بین 0.7 تا 1 ppm فلورید به آب معدنی هیچ اشکالی ندارد و از طرف FDA، سازمان غذا دارو آمریکا، مورد تایید است، حتی تا 4 ppm هم می توان اضافه کرد.
3- اینکه گفته شده در اروپا آب معدنی تاریخ انقضا یک هفته ای دارد درست نیست و تاریخ انقضا آن حداقل 3 ماه است.
4- آب در بطری های آب معدنی نباید بگندد، تا زمانی که دربسته باشد، چون آن را یا اوزون می زنند یا با تابش فوق بنفش ضدعفونی می کنند.
5- تاریخ انقضا که روی بطری های آب معدنی می زنند بیشتر به دلیل این است که بعد از مدت طولانی مقداری از پلاستیک شیشه، که از جنس PET یا پلی اتیلن ترفتالات است، در آب وارد می شود و مزه آن را کمی تغییر می دهد.
6- تا آنجایی که بررسی شده است هنوز هیچگونه شواهد قاطع و مستدلی مبنی بر سرطان زا بودن فلورید در بدن انسان گزارش نشده است و مطالعات در این زمینه بطور گسترده ای ادامه دارد چون برای سلامتی انسان ها مهم است.
7- مصرف هر ماده ای، حتی آب، بیش از حد معین می تواند ضرر داشته باشد و فلورید هم از این قاعده مستثنی نیست. مصرف بیش از حد فلورید عوارض متعددی می تواند ایجاد کند، از جمله بیماری فلوروسبس دندان، ترک خوردن لگن، مسمومیت کلیه و غیره.
8- مطالعاتی در مورد رابطه بین فلورید مصرفی، حتی با مقادیر کم، و چاقی انجام شده است. گرچه نتایج این مطالعات هم بطور دقیق مشخص نشده اما گزارشاتی دلیل بر بروز کم کاری تیروئید یا hypothyroidism بر اثر فلورید وجود دارد که می تواند به چاقی و افسردگی منجر شود البته این یافته ها هم کاملا مسجل نشده اند.