آموزش شیمی 4
مقایسه خواص گلی سین با پروپانوییک اسید و بوتیل آمین
گلی سین Glycine سادهترین اسید آمینه در تمام یاختههای زنده است. این اسید آمینه با فرمول شیمیایی، سبکترین و تنها اسید آمینهی غیر کایرال است. کدهای ژنتیکی این اسید آمینه عبارتند از: GGU، GGC، GGA و GGG. گلی سین یکی از ۲۰ اسید آمینه هست که پروتئین را میسازد. این امینو اسید شدیداً قطبی، و آب دوست هست. این امینو اسید سادهترین امینو اسید در بین امینو اسیدهاست.
پروپانوئیک اسید Propanoic acid با فرمول شیمیایی C۳H۶O۲ یک ترکیب شیمیایی با شناسه پابکم ۱۰۳۲ است. که جرم مولی آن 74.08 g/mol میباشد. شکل ظاهری این ترکیب، مایع بیرنگ است.
تولید:
H2C=CH2 + H2O + CO → CH3CH2CO2H
در ابتدا به خلاصه ویژگی های سه ترکیب گلی سین و پروپانوییک اسید و بوتیل آمین می پردازیم
گلی سین
فرمول: NH2-CH2-COOH
جرم مولکولی: 75 گرم بر مول
نقطه ذوب: 232 درجه سلسیوس
نقطه جوش: خیلی بالا
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: نامحلول
انحلال در دی اتیل اتر: نامحلول
پروپانوییک اسید
جرم مولکولی: 75 گرم بر مول
نقطه ذوب: 232 درجه سلسیوس
نقطه جوش: خیلی بالا
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: نامحلول
انحلال در دی اتیل اتر: نامحلول
فرمول: CH3CH2COOH
جرم مولکولی: 74 گرم برمول
نقطه ذوب: 21- درجه سلسیوس
نقطه جوش: 141 درجه سلسیوس
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: زیاد
انحلال در دی اتیل اتر: زیاد
بوتیل آمین
جرم مولکولی: 74 گرم برمول
نقطه ذوب: 21- درجه سلسیوس
نقطه جوش: 141 درجه سلسیوس
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: زیاد
انحلال در دی اتیل اتر: زیاد
فرمول: CH3CH2CH2CH2NH2
جرم مولی: 73 گرم بر مول
نقطه ذوب: 50- درجه سلسیوس
نقطه جوش: 78 درجه سلسیوس
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: خیلی زیاد
انحلال در دی اتیل اتر: خیلی زیاد
جرم مولی: 73 گرم بر مول
نقطه ذوب: 50- درجه سلسیوس
نقطه جوش: 78 درجه سلسیوس
انحلال در آب: خیلی زیاد
انحلال در اتانول: خیلی زیاد
انحلال در دی اتیل اتر: خیلی زیاد
حال به مقایسه 3 ترکیب می پردازیم
- گلی سین از خانواده آلفاآمینواسید، پروپانوییک اسید از خانواده کربوکسیلیک اسید و بوتیل آمین از خانواده آمین هاست.
- در دمای اتاق گلی سین جامد بوده ولی پروپانوییک اسید و بوتیل آمین مایع هستند.
- بوتیل آمین مایعی فرار است (یعنی دمای جوش آن از 100 درجه کمتر است)، ولی پروپانوییک اسید بصورت مایعی روغنی شکل است.
- ترتیب نقطه ذوب که بیانگر نیروی بین مولکولی نیز است:
گلی سین > پروپانوییک اسید > بوتیل آمین - گلی سین جامدی یونی است (به علت دارا بودن گروههای اسیدی و بازی)، به همین دلیل در آب بهتر حل می شود و در حلالهای کم قطبی مثل اتانول و دی اتیل اتر نامحلول است.
- بوتیل آمین و پروپانوییک اسید به علت داشتن گروههای قطبی، در آب و به علت داشتن زنجیره هیدروکربنی ناقطبی، در اتانول و دی اتیل اتر محلول هستند.
- بوتیل آمین به علت زنجیره هیدروکربنی بلندتر، در اتانول و دی اتیل اتر بیشتر از پروپانوییک اسید حل می شود.
لینک کوتاه مطلب
برای کپی کلیک کنید