آزمایش جالب و شگفت انگیز و دیدنی شیمی که از جوش شیرین، نوشابه کوکاکولا و قرص خوش بو کننده منتوس استفاده شده است و یک آزمایش زیبای شیمی رقم زده است. علت این آزمایش واکنش مولکول های جوش شیرین موجود در منتوس با نوشابه واکنش می دهند و باعث ایجاد گاز کربن دی اکسید زیادی می شوند که با فشار از دهانه بطری نوشابه به بیرون پرتاب می شوند.

چه ماده شیمیایی موجود در منتوس باعث انفجار کوکاکولا می شود؟

این تنها سطوح منتوها نیستند که با کوکاکولا واکنش نشان می دهند. جدا از ساختارهای میکروسکوپی بیرونی پوسته منتوس، چندین ماده شیمیایی وجود دارد که باعث می شود کوکاکولا به این شکل منفجر شود. این مواد شیمیایی در خود پوسته و همچنین در مخلوط جوش شیرین یافت می شوند و به تشکیل کف تحت فشار کمک می کنند. در اینجا برخی از مواد شیمیایی تشکیل دهنده آورده شده است:

  • شکر: پوسته منتوس دارای اجزای ساکارز و گلوکز است که در محدوده دمایی معمولی جامد هستند.
  • آسپارتام: این یک شیرین کننده مصنوعی غیر ساکاریدی است که 200 برابر شیرین تر از شکر یا ساکارز (C12H22O11) است. در حالی که از نظر شیمیایی و مولکولی شبیه شکر است، دارای نیتروژن در ترکیب آن است: C14H18N2O5
  • پتاسیم بنزوات: این ماده نگهدارنده مواد غذایی است که از رشد قارچ ها و باکتری ها جلوگیری می کند. همچنین نمک پتاسیم بنزوئیک اسید است.

تشکیل حباب های دی اکسید کربن مانند یک واکنش زنجیره ای است که به صورت تصاعدی جمع می شود و باعث ایجاد فشار در کسری از ثانیه می شود. گردن باریک بطری نیز فشار و سرعت را تشدید می کند زیرا باعث افزایش سرعت جریان می شود.

عوامل بسیار دیگری نیز وجود دارند که می توانند در هنگام واکنش منتوس با کوکاکولا بر ارتفاع فواره نوشابه تأثیر بگذارند، مانند ویسکوزیته مایع و وجود سایر مواد شیمیایی در مخلوط. به عنوان مثال، اگر اسید سیتریک به مخلوط نوشابه اضافه شود، ارتفاع فواره در واقع تا شش برابر ارتفاع طبیعی آن افزایش می یابد.

5/5 - (283 امتیاز)

دیدگاه خود را ارسال کنید

ایمیل شما منتشر و نمایش داده نمی شود. موارد الزامی با ستاره مشخص شده است *

*